Frågor och Svar om MalmöSimmet och Öppet Vatten-simning

När går starten?
Söndag 17 augusti klockan 11.00 räknar vi med att första start går. Sedan startar vi övriga startgrupper med ca 5-10 minuters mellanrum.

När är simmar-PM (deltargarinformationen) färdig?
Den finns på hemsidan och kan laddas ner här.

Har man nummerlapp?
Nej - man hämtar ut sitt startkuvert som innehåller numrerad badmössa och tidtagningschip. De olika startgrupperna har olika färger på badmössan. Man får därför INTE simma med personlig badmössa.

Vad är Öppet Vatten-simning (eller Open Water simning)? Och varför?
Öppet Vatten-simning, alternativt (open water simning / open water swimming), är en simsport som liknar tävlingssimning. Skillnaden är att Öppet Vatten-simning utövas utomhus i hav, insjöar, floder och havsvikar, och inte i bad- och simbassänger. Mästerskap hålls på 5, 10 och 25 km. Det är också en delgren i triathlon med distanser upp till 3.860 meter.

Tävlingarna äger rum i öppet vatten och är nästan alltid med frisim (valfritt simsätt, där eliten använder crawl). Förhållandena blir annorlunda mot bassäng. Till exempel för att det inte finns en linje på botten att följa (och normalt syns inte botten), normalt sett simmar man därmed inte den absolut kortaste vägen utan det kan bli lite krokigt. Det kan också vara vågor och strömt, särskilt om simningen är i havet. En annan skillnad är att alla ofta startar samtidigt på samma bana, vilket gör att det ofta blir trångt i starten. Risken att få sitt huvud nedtryckt eller att få en spark i ansiktet är ganska stor.

I Öppet Vatten-simning kan våtdräkt tillåtas beroende på loppets regler, sträcka och vattentemperatur. Det är oftast av säkerhetsskäl som våtdräkt används, då det är riskabelt att tappa för mycket värme. En våtdräkt ger också en betydande fördel eftersom simmaren flyter bra med den. Simmarna kan även ligga rakt bakom varandra och det är en fördel för den bakre, ungefär som i cykel.

Vad händer om jag inte kan simma hela sträckan?
MalmöSimmet har som mål att motivera så många simmare på olika nivåer som möjligt. MalmöSimmet vill att simningen ska upplevas på ett säkert sätt för var och en. Dock är det av vikt att du är säker på att du klarar av att simma din distans. Skulle något inträffa under simningen, som gör att du ej kan fullfölja loppet, kommer hjälp att finnas tillhands.

För att orka simma hela sträckan bör du i god tid planera och lägga upp ett träningsschema på din nivå. Vill du ha hjälp med att lägga upp träningsschemat kan du kontakta Malmö Kappsimningsklubb och deras öppna träningar.

Om du behöver hjälp under loppet ska du trampa vatten och vifta med armarna högt upp. Försök att få kontakt med någon av de flytdon (kanoter, kajaker och båtar) som är ute och bevakar simmarna. Som medsimmare bör du också hjälpa till att påkalla hjälp om du ser att någon behöver detta. En sluttid är ALDRIG viktigare än säkerhet för deltagarna.

Jag har aldrig simmat en så lång distans utomhus eller deltagit i en simtävling tidigare - kan jag delta?
MalmöSimmet är en tävling för simmare på olika nivåer.

De flesta deltagarna har inte simmat en så lång distans i öppet vatten tidigare - så du är inte ensam!

Tidigare var ett halvt- eller helt marathonlopp enbart för seriösa tävlingslöpare. Idag är bilden annorlunda - löpare på olika nivåer springer i dag långlopp. Bakom deltagandet ligger dock gedigen träning på individuell nivå. Motsvarande förhållande gäller även för ett längre simlopp i öppet vatten.

Hur tränar jag inför loppet?
Du kan träna till loppet i en simbassäng med ökande distansmål så att du till slut når hela distansen med betryggande marginal.
Gratis träningsscheman finns tillgängliga här: http://trainingroom.taketothestreets.org/

Vad är lägsta ålder för att få vara med i loppet?
Du kan delta i 1.000 meters-klassen om du är minst 16 år eller 12 år och är aktiv i en simklubb. Vill du simma 2.000 meter så gäller det att du är minst 18 år eller 16 år och licenserad simmare.

Vad kostar det att vara med i MalmöSimmet?
De första 100 anmälda betalar endast 150 kr (senast 2013-02-28), därefter kostar det 300 kr att anmäla sig t o m 2013-07-20. Max 1.000 deltagare tillåter vi 2013. Finns det platser kvar kommer vi även sälja efteranmälningsplatser för 400 kr.

Kan jag använda våtdräkt och vilken sorts våtdräkt ska jag använda?
Du ska använda en välsittande våtdräkt, av typen som används vid triathlon. Dessa våtdräkter är vanligtvis gjorda av flexibelt neoprene, ett material som gör att du kan simma normalt samtidigt som du isolerar kroppen från kyla.

Det viktigaste är att oavsett vilken våtdräkt du väljer att använda - den måste sitta bra.

Våtdräkten ska vara snäv att få på, så inget vatten flyter omkring inuti våtdräkten. Vatten inuti våtdräkten kan också försämra din simning.

Vi rekommenderar starkt att våtdräkt används, speciellt för de som ej är vana vid öppet vatten-simning. Du kan hyra våtdräkt på plats för endast 300 kr, läs mer här!

Har ni krav på våtdräkt?
Vi har, hittills, inte något krav på våtdräkt. Dock förordar vi starkt att man ska använda det. Speciellt de om ej är så vana vid att simma i öppet vatten, och speciellt de som väljer den längre distansen. Är det 17 grader i vatten är det väldigt mycket kallare än vad det är i bassäng. Med våtdräkt håller du inte bara värmen uppe utan den ökar också din flytkraft betydligt.

Du kan hyra våtdräkt för endast 300 kr på plats via vår samarbetspartner Nordic Swim and Sports AB / TYR, läs mer om att hyra våtdräkt.

Vad är skillnad mellan startgrupperna?
Dels ska man välja om man vill simma 1.000 meter eller 2.000 meter. Var ärlig mot dig själv och välj inte en längre sträcka än du har fullföljt tidigare och vet att du klarar av. Sedan vill vi även att du ska välja om du vill starta i den snabba gruppen eller den något långsammare. Startar man i den snabbare gruppen får man vara beredd på lite tuff kamp i början med risk för spark i ansikte och nedtryckt huvud då alla har bråttom iväg. I de snabbaste grupperna ska man kunna fullfölja hela distansen med crawl. Vi kan inte garantera plats i en viss startgrupp, men vår förhoppning är att vi kan tillfredsställa alla önskemål om startgrupper. Givetvis kan man också i respektive startgrupp vara långt fram (trångt) eller dra sig längre bak. Tiden börjar först räknas vid startskottet (bruttotid). Vi har ett startskott för SNABB-gruppen och 5 minuter senare ett startskott för resterande, tiden räknas från respektive skott. Dock kan endast de i SNABB-grupperna få något av våra priser, det är tävlingsklassen.

Är det tillåtet att klä ut sig vid deltagandet?
Utrustning eller kostymer som försvårar för simningen eller som kan innebära svårigheter eller skada för sig själv eller andra simmare är INTE tillåtet. Om du trots allt vill klä ut dig under tävlingen, v v maila ett foto på den utrustning/utklädnad som du vill använda till ansvarig på följande mailadress: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Du kommer därefter att få ett svar om utklädnaden godkänns av tävlingsledningen.

Det slutgiltiga beslutsfattandet i frågan kommer att fattas av tävlingsledningen på tävlingsdagen. Något som ej anses säkert för tävlingen kommer ej att godkännas.

Vattentemperatur vid MalmöSimmet?
Temperaturen vet vi inget om i förväg, dock kan man via historiska data anta vad temperaturen är den 3 augusti 2013. En rimlig gissning är då att vattentemperaturen är mellan 15 och 21 grader. För att se tidigare mätningar, besök Smittskyddsinstitutets fakta sida om badplatsen här, sök Skåne Malmö.

Vattenkvalitet vid MalmöSimmet?
Vattnet i Öresund där tävlingen går testas löpande då det ligger vid Scaniabadets Havsbad i Malmö. För att se dessa mätningar, se på Smittskyddsinstitutets fakta sida här, sök Skåne Malmö.

Alger i vattnet?
Vattnet i Öresund där tävlingen går testas löpande då det ligger vid Scaniabadets Havsbad i Malmö. För att se dessa mätningar, se på Smittskyddsinstitutets fakta sida här, sök Skåne Malmö.

Kan man få anmälningsavgiften återbetald vid skada?
Anmälningsavgiften betalas tillbaka vid skada som är anmäld före 1 juli 2013. Läkarintyg ska då samtidigt visas upp.  Återbetalning av anmälningsavgift vid skador som anmäls efter 1 juli kommer inte att betalas tillbaka.
Vid återbetalning kommer 50:- i administrationsavgift att dras ifrån anmälningsavgiften.

Vad händer om MalmöSimmet ställs in p g a oförutsedda händelser?
På grund av yttre omständigheter som ett simlopp på öppet vatten kan ställas inför, kan Malmösimmet bli tvunget att ställa in, förändra banan eller skjuta upp loppet. Detta kan ske före loppet eller på själva tävlingsdagen om något oförutsett inträffar. Detta kan vara händelser som faller inom force majeur regeln såsom väderförhållanden där tävlingen ej går att genomföras.

Om tävlingen ej går att skjutas upp, då kommer hela anmälningsavgiften att återbetalas. I detta belopp inkluderas då ej res-, mat- eller boendekostnader eller eventuell kostnad för våtdräkt.

Meddelande om inställande eller uppskjutande av tävlingen kommer att meddelas via vår hemsida och Facebookgrupp.

Kan simmare med funktionshinder delta?
Om du har några specifika frågor kring ditt deltagande i MalmöSimmet - v v maila: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Hur gör jag rent praktiskt om jag behöver hjälp under loppet?
Om du behöver hjälp under loppet ska du trampa vatten och vifta med armarna högt upp. Försök att få kontakt med någon av de flytdon (kanoter, kajaker och båtar) som är ute och bevakar simmarna. Som medsimmare bör du också hjälpa till att påkalla hjälp om du ser att någon behöver detta. En sluttid är ALDRIG viktigare än säkerhet för deltagarna.

Finns det andra Öppet Vatten-tävlingar?
Självklart finns det andra Öppet Vatten-tävlingar, Vansbrosimningen är Sveriges största och ett av världens största simlopp. Bara i söndagens huvudtävling är det ca 7.000 simmare och dagarna före ytterligare flera tusen simmare. I Storbritannien har man British Gas Great Swim Series med fem stora lopp, däribland Great North Swim med 10.000 deltagare i tre dagar och Great London Swim med 5.000 deltagare.