Öppet Vatten-simning

Open Water MalmöVad är Öppet Vatten-simning (eller Open Water simning)? Och varför?

Öppet Vatten-simning, alternativt (open water simning), är en simsport som liknar tävlingssimning. Skillnaden är att öppet vatten-simning utövas utomhus i hav, insjöar, floder och havsvikar, och inte i bad- och simbassänger. Mästerskap hålls på 5, 10 och 25 km. Det är också en delgren i triathlon med distanser upp till 3.860 meter.

Tävlingarna är i öppet vatten är nästan alltid med frisim (valfritt simsätt, där eliten använder crawl). Förhållandena blir annorlunda mot bassäng. Till exempel för att det inte finns en linje på botten att följa (och normalt syns inte botten). Med crawl kan det därför bli risk att simma fel. Det kan också vara vågor och strömt, särskilt om simningen är i havet. En annan skillnad är att alla ofta startar samtidigt på samma bana, vilket gör att det ofta blir trångt i starten. Risken att få sitt huvud nertryckt eller att få en spark i ansiktet är ganska stor.

I Öppet Vatten-simning kan våtdräkt tillåtas beroende på loppets regler, sträcka och vattentemperatur. Det är av säkerhetsskäl, det är riskabelt att tappa för mycket värme. En våtdräkt ger en betydande fördel eftersom simmaren flyter bra med den. Simmarna kan ligga rakt bakom varandra och det är en fördel för den bakre, ungefär som i cykel.